Skip Navigation or Skip to Content

Joost Melis, fondsmanager

LOF Brabant brengt ondernemers vooruit

Dat het Leisure Ontwikkelfonds Noord-Brabant klaarstaat voor de ondernemer, blijkt wel uit het inspirerende gesprek met fondsmanager Joost Melis. Hij vertelt alles over de rol van LOF Brabant, het vinden van ondernemers met een kwalitatief goed idee en de criteria voor een onderscheidend en vernieuwend projectplan.

"Als ondernemer herken ik het enthousiasme van de jonge ondernemers en vind ik het belangrijk hen verder te helpen"
- Joost Melis

De rol van Leisure Ontwikkelfonds Noord-Brabant

Duurzame versterking van een sector vraagt om innovatieve plannen en een financieringsinstrument. Die bleken in de vrijetijdssector niet aanwezig, waardoor het voor ondernemers in deze sector lastig was een lening aan te vragen. En dus werd LOF Brabant opgericht. “We willen ondernemers helpen met het realiseren van een droom”, vertelt Joost. “Waar we ons eerst vooral op de realisatiefase van een project richtten, ondersteunen we hen nu ook in de ontwikkelfase.” 

 

“Natuurlijk vanuit economisch oogpunt, al kantelt dat steeds meer naar de sociaal-maatschappelijke kant. We vinden het belangrijk dat er een diepere laag te vinden is in het project. Denk aan het werken met vrijwilligers of het verwerken van een relevant maatschappelijk issue.” 

Lees meer over LOF Brabant

Van ondernemers in de dop tot bestaande organisaties

Iedereen met een onderscheidend en sterk plan mag zich aanmelden. “Dat mag een ondernemer zijn met een splinternieuw idee, maar ook een bestaande organisatie die het aanbod wil uitbreiden voor een nieuwe doelgroep.” LOF Brabant gaat ook zelf op zoek naar ondernemers in de dop. “We zijn steeds meer te vinden bij Brabantse onderwijsinstellingen, en ontwikkelen een handige toolkit waarmee ze een instrument hebben om studenten met een goed idee een financiële impuls te geven.” 

"Van jong tot oud, van startup tot bestaande onderneming: iedereen met een nieuw en onderscheidend plan mag zich bij ons melden"
- Joost Melis

Een onderscheidend en vernieuwend projectplan

 “We beoordelen een casus breed. Op de eerste plaats kijken we naar de ondernemer en of het initiatief een krachtig verhaal vertelt. We willen een vuurtje zien bij de ondernemer. Waar komt iemand vandaan en hoe doordacht is het plan?” Daarnaast zoekt LOF Brabant naar de eerdergenoemde diepere laag in de casus. “Die maakt een project onderscheidend en vernieuwend ten opzichte van het bestaande aanbod in Noord-Brabant.” 

Waar kijken we verder naar?

  • Levert het project een bijdrage aan het leisure systeem in Noord-Brabant? 
  • Past de gekozen locatie bij het initiatief? 
  • Is het plan haalbaar en goed onderbouwd? 
  • Is er een rendabele businesscase? 
  • Is er marktonderzoek gedaan? En is er voldoende vraag naar het initiatief? 

Bekijk alle voorwaarden voor het projectplan

Verbindingsofficier

Het helpen van ondernemers zit bij Joost in het DNA. “Sparren met ondernemers geeft me energie en is een feest der herkenning. Als ondernemer heb ik hetzelfde meegemaakt. Met mijn brede netwerk en ervaring verbind ik mensen aan de juiste organisaties. Als een idee niet goed bij LOF Brabant past, koppelen we de ondernemer aan een partner die hem verder helpt.” 

"Wij beoordelen de plannen met een kritische blik en bieden de ondernemers perspectief"
- Joost Melis

Keurmerk

Krijg je financiering van LOF Brabant? Dan kan dit dienen als keurmerk. “De financiering voor een project in de leisuresector wordt vaak gestapeld. Als je een lening krijgt van LOF Brabant, helpt dat met de aanvraag bij andere geldverstrekkers. Daarom zitten wij aan verschillende financieringstafels en overleggen we met grootbanken, crowdfunders en fondsen als Brabant C met welke ondernemers ze in zee willen gaan. Vervolgens koppelen we ze aan de juiste ondernemer.” 

Aanmelden

Heb jij een uniek projectplan in handen? Meld je dan aan voor een lening van LOF Brabant. Jij stuurt je plan in via onze website, wij gaan aan de slag met de beoordeling van jouw initiatief. Bij een positieve beoordeling nodigen we je uit voor een pitch aan het investeringscomité. Na de pitch geven we een go, een no-go of een go onder voorbehoud. Daarna gaat het snel. Bij een no-go koppelen we je eventueel aan een andere organisatie. Bij een go stellen we een overeenkomst op en kun jij verdere stappen zetten.

Jouw plan indienen

Projecten

Deze ondernemers maken hun plannen waar met de hulp van LOF Brabant

Is jouw plan gesmeed en klaar voor lancering?