Skip Navigation or Skip to Content

De Bossche Bollen Belevenis

De stad Den Bosch heeft alles. Tenminste, bijna alles. Eigenlijk is er nog maar één ding dat er aan de stad ontbreekt. Wat dat is? Simpel! Een museum over het meest bekende stukje culinaire erfgoed van Den Bosch: de Bossche Bol! En daar komt nu eindelijk verandering in. Op 4 april 2024 vindt de opening plaats van de Bossche Bollen Belevenis. Het meest opgeklopte mini-museum ter wereld.

Perfecte timing!

Het lijkt een 1 april grap, maar niets is minder waar. In de middeleeuwse Raadskelder onder het stadhuis (ontworpen door architect Jan Darkennis die ook bouwmeester was van de Sint Jan) wordt er in het geheim al maanden gebouwd aan dit nieuwe mini-museum. Dat het museum juist op dit moment haar deuren opent, is niet zo gek. Volgend jaar bestaat de Bossche Bol namelijk 100 jaar! Het is jarenlang een raadsel geweest, maar na uitgebreid onderzoek door Rob van de Laar (cultureel erfgoed Den Bosch) zijn er advertenties boven water gekomen die bewijzen wanneer de Bossche Bol ontstaan is. En ook door wie die aantoonbaar voor het eerst verkocht werd. Reden genoeg dus om deze kennis te delen met het grote publiek.

"De Bossche Bol heeft een rijke historie. Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is bijvoorbeeld al 100 jaar oud"
Jules Lauwerijssen - Bakkerij Royal

Hoe komt ie erop?

Het idee voor het mini-museum is bedacht door Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal. Deze Bossche bakker staat bekend om zijn nieuwe frisse ideeën rondom de traditionele Bossche Bol. Hij bedacht eerder Bossche bollen in nieuwe smaken en is de uitvinder van het Bossche Bolleke, een Bossche Bol ijsje. ‘De Bossche Bol heeft een rijke historie. Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is bijvoorbeeld al 100 jaar oud. En er gaan veel verschillende verhalen rond over wie de Bossche Bol uitgevonden heeft. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum’.

Aanvulling toeristisch aanbod in Den Bosch

LOF Brabant ondersteunt de ontwikkeling van de Bosche Bollen Belevenis als een aanvulling op het toeristisch aanbod in Den Bosch. De Bosche erfgoed locatie De Raadskelder biedt een prachtig decorum voor het verhaal over de Bosche Bollen.

"Een bijzondere Bossche belevenis op een unieke historische Bossche locatie."
Joost Melis

Wat je kunt verwachten in het mini-museum

In eerste instantie lijkt het of je over de Bossche Bol niet heel veel kunt vertellen. Uiteindelijk is het gewoon maar een eenvoudig gebakje. Maar waar in Nederland je ook komt, iedereen kent de Bossche Bol! Sterker nog, van heinde en verre staan Nederlandse en buitenlandse toeristen er maar wat graag voor in de rij. Wat is dat toch? Wat is nou het geheim van de Bossche Bol? Wat is de magie? De aantrekkingskracht? In het meest opgeklopte mini-museum ter wereld ontdek je alles over wat er over de Bossche Bol te ontdekken valt. Met een flinke dosis humor en ook een vleugje flauwekul. Maar vergeet niet: je steekt er ook wat van op! In 7 totaal verschillende ruimtes beleef en proef je de Bossche Bol. En na afloop? Dan kun je er chocola van maken! Als je een kaartje koopt voor het mini-museum krijg je er natuurlijk ook een Bossche Bol met koffie bij. Dat smaakt nu toch al naar meer?!

Reserveren van kaartjes

Openingstijden & reserveren van kaartjes

De Bossche Bollen Belevenis is zeven dag per week te bezoeken. Wil je echt een bijzondere ervaring? Op maandag en dinsdag is het museum exclusief te boeken (alleen op afspraak). Kijk voor de openingstijden en het reserveren van de kaartjes op de site. Wees snel, want het loopt nu al storm en er is maar beperkte plaats beschikbaar. Het blijft een mini-museum natuurlijk.

Reserveren van kaartjes

Projecten

Meer uitleg over het projectplan