Skip Navigation or Skip to Content

Unieke fietsbrug door Oorlogsmuseum Overloon

Stel: je besluit een dag te gaan fietsen en voor je het weet, bevind je je midden in Oorlogsmuseum Overloon. Met fiets en al. Directeur Erik van den Dungen bedacht en realiseerde de inspirerende fietsbrug, met een lening van LOF Brabant. We spraken Erik over de fietsbrug en zijn ervaring met het Leisure Ontwikkelfonds. 

"Als je nieuw bent in de vrijetijdssector, biedt LOF Brabant vast en zeker mogelijkheden om je netwerk uit te breiden."
Erik van den Dungen, directeur Oorlogsmuseum Overloon

Brug met lage drempel

In Oorlogsmuseum Overloon vind je alles over de Tweede Wereldoorlog: een gevoelig onderwerp, ook voor de Duitse doelgroep. “In het museum leggen we de nadruk op de gebeurtenissen. We leggen uit wat er is gebeurd. Daarin zijn we niet bezig met schuld of schaamte”, vertelt Erik. Met de negentig meter lange fietsbrug verlaagt Erik de drempel voor een museumbezoek. 

Iedereen die in de buurt een fietstocht maakt, mag via de brug gratis door het museum fietsen. Een uniek gegeven. De brug haalde zelfs een artikel in de The New York Times. “Via de brug werpt een breed publiek een blik in ons gebouw en leert ook de Duitse markt het museum kennen.”

Over Oorlogsmuseum Overloon

Een museum met een lange geschiedenis: Oorlogsmuseum Overloon is direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Nog steeds is het een van de grootste instellingen die zich richt op WO II. Met diverse tentoonstellingen, kunstinstallaties en natuurlijk de fietsbrug is het museum toegankelijk voor iedereen.  

Ontdek Oorlogsmuseum Overloon

Fijne partij

Met alleen een goed idee kom je er niet. Er is financiering nodig voor de uitvoering. Die financiering vond Erik onder meer bij LOF Brabant. “Een lening afsluiten bij een bank is lastig in de cultuursector. Daarom zocht ik contact met Joost Melis.” Na zijn aanmelding mocht Erik het idee pitchen voor de investeringscommissie van LOF Brabant. “Je zit aan tafel met gelijkgestemden. Alle commissieleden hebben affiniteit en ervaring met de vrijetijdssector. Het is een fijne club mensen die met je meedenkt.” 

Vertrouwen in waanzinnige ideeën

Dat een commissie als die van LOF Brabant in je idee gelooft, geeft vertrouwen. “Ondernemers bedenken allemaal waanzinnige dingen. Als een fonds als LOF Brabant je vervolgens een financiering toekent, stimuleert dat om buiten de box te blijven denken.” Dat is dan ook een tip die Erik graag meegeeft aan nieuw talent: “Durf anderen mee te laten kijken met je idee en laat je vooral inspireren door bedrijven buiten je eigen sector.” 

Duizenden ritjes over de fietsbrug

In 2019 is de fietsbrug van Oorlogsmuseum Overloon geopend. Sindsdien fietsten er duizenden mensen door het museum. Alleen al in de zomer van 2021 waren dat er zo’n zestienduizend. Regelmatig stappen deze fietsers af voor een drankje op het zonovergoten terras of voor een Instagramselfie.  

Geïnspireerd door het verhaal van Erik? Maak kennis met LOF Brabant.  

Over ons

Projecten

Meer uitleg over het projectplan