Skip Navigation or Skip to Content

De trots van Brabant: Van Gogh Homeland

De leefbaarheid en natuur staan onder druk. En daar komen heel wat ingewikkelde opgaves en uitdagingen bij kijken, die vaak ongrijpbaar zijn. Van Gogh Homeland brengt daar met leisure, kunst en cultuurverandering in. Met een multidisciplinair programma maken zij de maatschappelijke opgaven toegankelijk voor het grote publiek in Brabant. Niet door bezoekers te laten kijken en luisteren, maar door zelf te ervaren. De grote inspirator? Vincent van Gogh.

Een nieuwe fase

Een groots project, dat met een lening van LOF Brabant naar de volgende fase gaat. We spraken erover met Lian Duif, een van de directeuren van de stichting Van Gogh Homeland.

Samen met de leisuresector, kunstenaars, het onderwijs en (startende) ondernemers creëren we een nieuwe biënnale en één iconische ontmoetingsplek.

"Van Gogh is onze grote inspirator."
Lian Duif

De grote opgaven komen tot leven

Lian: “We zetten leisure, kunst en cultuur in om bezoekers mee te nemen in de grote opgaven waarvoor we staan. Denk aan het veranderende klimaat, duurzaamheid en de landbouw. Dat doen we met drie onderdelen.

  • Van Gogh Homeland Atelier 
  • Van Gogh Homeland Biënnale 
  • Van Gogh Homeland Experience 

Het atelier vormt de basis van Van Gogh Homeland; hier komen kunstenaars, studenten, architecten en andere makers samen om het programma van de biënnales vorm te geven. Ze doen onderzoek naar mogelijke locaties en creëren een artistieke en innovatieve invulling om de maatschappelijke opgaven bij het grote publiek te brengen.” 

Avontuurlijke ontdekkingsplekken

De biënnale vindt elke twee jaar plaats op een andere locatie in (midden) Brabant. Een buitenexpo waar je op een informele manier bewust wordt van de grote vragen én antwoorden die voor ons liggen. “Het zijn avontuurlijke ontdekkingsplekken waar bezoekers graag zijn, waar ze hun kinderen graag mee naartoe nemen en waar je leert over de maatschappij van vandaag en morgen. Internationaal vermaard architect Winy Maas – Brabander van oorsprong – is de curator van de eerste Van Gogh Homeland Biënnale in 2026.  We hopen dat de tijdelijke inspirerende plekken die we inrichten voor de biënnale blijven bestaan en worden doorontwikkeld. 

"Zo bouwen we aan een blijvend kralensnoer van bezoekbare locaties: een belevenis met betekenis."
Lian Duif

Wereldberoemde inspiratiebron

Van Gogh is geboren en getogen in Noord-Brabant: zijn homeland. Lian: “In ons Brabantse land is Van Gogh begonnen met schilderen. Geïnspireerd door de natuur en de mensen die hier woonden. Wij zien hem als ‘meester van de transities avant la lettre’. Hij zag de ontwikkelingen in zijn homeland: denk aan de industrialisatie waardoor de boeren onder druk kwamen te staan. Van Gogh was maatschappelijk betrokken en legde dit vast in zijn schilderijen, tekeningen en brieven, die al sinds jaar en dag een groot publiek aanspreken.” 

Van Gogh Homeland Experience

”Met het atelier en de eerste biënnale hopen we de basis te leggen voor de Van Gogh Homeland Experience: een iconische publiekstrekker. Hier ontdek je het Brabant van 150 jaar geleden door de ogen van Van Gogh én maken we de vertaling naar de opgaven en uitdagingen van de huidige tijd.” Een attractie van internationale allure. 

Meer over Van Gogh Homeland

Match made in heaven

Maar waar staat Van Gogh Homeland nu? Lian vertelt dat het project in een overgangsfase zit: het ontwerp staat, nu is het tijd om echt te gaan bouwen. “Het project moet in beweging gebracht worden en de lening van LOF Brabant helpt ons hier enorm bij. We zetten de eerste concrete stappen en kunnen daarmee makkelijker naar andere fondsen en subsidieverstrekkers. Daarbij kunnen we met een vlotte start ook andere Brabantse ondernemers laten aanhaken.” 

Tel daarbij op dat LOF Brabant ooit is opgericht met de ambitie voor een nieuwe toeristische publiekstrekker van formaat die bijdraagt aan een Levendig Brabant.

"Dat maakt LOF Brabant en Van Gogh Homeland een match made in heaven."
Lian Duif

Projecten

Meer uitleg over het projectplan